Missie en Visie
Missie en Visie

Missie en Visie

Waar staan we voor en waar gaan we voor, dat is de vrije vertaling van Missie en Visie. In navolging van de Missie en de Visie hebben organisaties ook een aantal kernwaarden. Deze waarden ontstaan uit de cultuur van de onderneming. De cultuur op haar beurt wordt gevormd nadat personeelsleden zijn gaan samenwerken. Het zijn de ongeschreven huisregels. Dit in tegenstelling tot de structuur van een onderneming waar alles vast ligt. Met bovenstaande begrippen hebben we de belangrijkste begrippen binnen een onderneming te pakken. Al start alles natuurlijk bij het ‘waarom’.

De Missie van Boosting People

Boosting People is de benaming van mijn werkzaamheden. Ik weet dat heel veel mensen zich tegenwoordig business coach noemen. Toch sluit ik mij aan bij deze groep mensen want trainen en coachen is wat ik dagelijks doe. Ik help organisaties, teams en individuen om zich dagelijks te verbeteren. Iedere dag 0,1% verbeteren betekent tenslotte dat je na één jaar liefst 36% vooruitgang hebt geboekt! Als business coach ben ik vaak sparring partner van directies en managementteams om situaties vanuit een andere invalshoek te bekijken.

De Visie van Boosting People

Ik ga voor een wereld waarin persoonlijke groei vanzelfsprekend is. Een wereld waar ambitieuze medewerkers dagelijks de kans krijgen om zichzelf te verbeteren, zowel privé als zakelijk. Ik zie het als mijn taak om deze ambities op te wekken.

Wat zijn kernwaarden volgens Boosting People

Zo rond 2014 zijn de kernwaarden van Boosting People ontstaan. De absolute nummer één waarde is Onafhankelijk kunnen denken. Vanuit het Onafhankelijk kunnen denken ontstaan meer kernwaarden, zoals:

  1. Verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die je doet en zegt
  2. Altijd in oplossingen denken
  3. Klanten belachelijk goed willen helpen
  4. Luisteren met een leeg hoofd
  5. Kennis willen delen

Wat zijn de Unique Selling Points van Boosting People

Naast Boosting People staat de gerenommeerde opleider Steyn&Allberg. Als oprichter en directeur groot aandeelhouder van Steyn&Allberg is de verleiding erg groot om  de USP’s van Steyn&Allberg hier te benoemen. Veel mooier is het als u hier even doorklikt naar de website van Steyn&Allberg. Voor alle Steyn&Allberg achtergronden klikt u hier

Een nieuwe Missie en Visie in één week?

Vaak vertalen organisaties bedrijfsdoelstellingen naar een verfrissende nieuwe Missie en Visie. In combinatie met kernwaarden en afdeling doelstellingen ontstaat er dan een middellangetermijn richting. Hier worden zware consultants voor ingehuurd, heisessies voor georganiseerd en daar doen partijen dan maanden over … Een nieuwe Missie en Visie borgen wij in één week! De vertaalslag van deze nieuwe strategie implementeren we, samen met de betrokken managers, naar de werkvloer. Wij communiceren dit niet zelfstandig, maar leiden management teamleden in Train The Trainer sessies op om dit zelf te kunnen. Dat bespaart organisaties veel geld!

Ik kan mij voorstellen dat u naar aanleiding van het bovenstaande een keer van gedachte wilt wisselen. Dat kan!

Neem direct contact op

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.