Verandermanagement
Verandermanagement

Verandermanagement

Waar hebben we het precies over als we spreken over de veel gebruikte term verandermanagement? Wat ik vaak hoor van opdrachtgevers is de dooddoener ‘mensen willen niet veranderen’. Mijn antwoord is dan steevast: Ik zie dat toch anders; mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden … Vaak is het dan even stil aan de andere kant van de tafel. Hoe bedoel je, hoor ik dan vaak.

Kijk, natuurlijk willen mensen beste veranderen; anders was de mensheid nooit zover gekomen als het nu is. We leven in een vliegensvlug tijdperk en mensen passen zich dagelijks aan aan veranderende omstandigheden. Wat mensen nodig hebben is een uitleg waarom zaken veranderen, ze moeten het nut ervan inzien, de voordelen herkennen. Als je ze daarvan kunt overtuigen, willen mensen best veranderen. Maar het begint met commitment.

En daar ligt een belangrijke rol voor managers. Managers moeten vooral de kunst beheersen om medewerkers mee te nemen in een verandertraject. En als het niet gaat zoals gedacht, dan zouden die managers zich eerst eens af moeten vragen: “wat moet ik zelf anders doen?”

Vraag dat eens aan de groep die de veranderingen door moet voeren. Maar die vraag wordt zelden gesteld. Je kunt wel blijven duwen, maar dat werkt echt niet. Je moet aansluiten bij het niveau van betrokkenheid van medewerkers. Het communiceren van veranderingen is een andere tak van sport. Na de uitvoering van onze Brown Paper sessies leiden we managers vaak op om zelf deze veranderingen te communiceren. Dit doen we in korte Train the Trainer sessies. Deze aanpak bespaart onze opdrachtgevers veel geld.

Veranderen

Is de visie er, zijn er keuzes gemaakt en staan mensen erachter, dan hoef je feitelijk niet meer te sturen. Veranderen is ervaren. Weten en ervaren zijn wezenlijk anders. Je moet echt ondergaan wat veranderen inhoudt om het te snappen. Je kunt vooraf wel zeggen: “ik vind kinderen fantastisch”. Maar hoe fantastisch ze echt zijn, weet je pas als je het echt ervaart.’

Vaak komen managers na een heidag terug en vertellen medewerkers vervolgens wel even hoe het anders gaat in de toekomst. En dan nog verbaasd zijn dat het niet gaat zoals ze hadden opgedragen. De medewerkers krijgen doorgaans veel te weinig tijd om mee te veranderen, daar waar de leiding al veel langer bezig is met een proces. We moeten binnen verandermanagement veel meer gaan sturen op menselijk gedrag dan louter en alleen op planning, budget en piketpalen. Tijdens onze trainingen laten wij medewerkers vaak de “baas” spelen. Het is echt geweldig wat er dan gebeurt. Dan rollen de ideeën over tafel. Ideeën waar je morgen mee kunt beginnen en waar eigenlijk helemaal geen verandermanagement voor nodig is.

Dat noemen wij Brown Paper Sessies. Ben je benieuwd naar alle voordelen en nieuwe inzichten? Vraag hieronder informatie aan over de werking van  Brown Paper sessies.

Neem direct contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *