Acquisitie
Acquisitie

Acquisitie

Om succesvol te ondernemen is koude acquisitie de belangrijkste strategie om nieuwe klanten te werven. Het acquisitieproces betreft het hele traject van contact leggen met potentiële klanten tot de uiteindelijke verkoop. Leadgeneratie heeft betrekking op het genereren van verkoopkansen en zit dus aan de voorkant van het acquisitieproces. Een lead is een potentiële klant die geïnteresseerd is in een product of dienst. Maar leads genereren, hoe doe je dat eigenlijk?

Zes tips over het genereren van acquisitie leads

Verdiep je in je klant. Het is belangrijk om je te verdiepen in jouw klanten wanneer je op zoek gaat naar nieuwe leads. Verdiep je daarbij niet alleen in je potentiële klanten, maar ook in je bestaande klanten. Zij zijn namelijk minstens zo belangrijk in het naar boven halen van belangrijke informatie. Waarom kopen of nemen zij producten of diensten bij je af? Waarom kiezen zij voor jou en niet voor de concurrentie? Wat zoeken ze in een product of dienst? Hoe oriënteren zij zich? Door deze informatie boven tafel te krijgen kan je inspelen op de behoeftes van je (potentiële) klanten.

Wees daar waar je klant is. Zorg dat jij zichtbaar bent, op de juiste momenten aanwezig bent en relevante informatie geeft. Of dat nou op een online platform of offline evenement is. Het is essentieel dat je weet waar je potentiële klanten zich bevinden, zodat jij hier zelf ook aanwezig kan zijn.

Netwerken is minstens zo belangrijk. Het online genereren van leads is efficiënt, maar met behulp van persoonlijk contact kan je nog beter inventariseren waar jouw potentiële klanten tegenaan lopen en je verhaal hierop afstemmen. In het volgende hoofdstuk geven we je tips over hoe je een professioneel netwerk opbouwt.

Maak ambassadeurs van je klanten. Mond-tot-mondreclame is de beste manier om nieuwe klanten binnen te halen. Goede klanten moet je dus om weten te zetten naar ambassadeurs van je merk en stimuleren om positieve en eerlijke reviews achter te laten.

Digitale acquisitie

Maak gebruik van SEO. Wanneer je goed vindbaar bent in een Google, benaderen vanzelfsprekend meer leads jou uit zichzelf. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door gebruik te maken van Search Engine Optimization (SEO). Je scoort hoger in zoekmachines als Google wanneer je gebruik maakt van relevante zoektermen.

Ruil interessante content voor contactinformatie. Interessante content zoals best practises, whitepapers of handige tools – aanbieden in ruil voor contactinformatie is een effectieve manier om online leads te genereren. Precies op deze manier hebben wij jou binnengekregen! Met deze gegevens bereik je jouw leads vervolgens met interessante en relevante content. Natuurlijk met het doel jouw product of dienst aan te schaffen.

Acquisitie anno 2024

Met behulp van leadgeneratie kan je veel potentiële klanten binnenhalen. Het is vervolgens aan jou om deze leads op te volgen en warm te houden. Maar klanten werven anno nu, hoe doe je dat? Dat is natuurlijk verschillend per branche en bedrijf. Wat altijd belangrijk is, is dat je je moet verplaatsen in de doelgroep. Waar vind je jouw klant en hoe kom je positief in beeld? Lees hieronder hoe je succesvol klanten werft door gebruik te maken van de vier C’s!

Uit een wereldwijde studie onder marketeers blijkt dat bedrijven sneller groeien dan hun sectorgenoten, als ze zich op onderstaande 4 C’s richten.

Customer experience

Het betreft de som van alle belevingen die een klant heeft bij het afnemen van een dienst of product bij jouw onderneming.

 1. Bouw een goede relatie met je klanten. Zo komen ze snel weer bij jou terug.
 2. Vraag je klanten een testimonial te schrijven over het geleverde werk.
 3. Lever je een dienst? Bedenk dan hoe je resultaten van een potentiële klant zou kunnen verbeteren met jouw dienstverlening en bel het bedrijf op met een pitch.

Conversatie

Ga het gesprek aan met je klanten. Dus niet alleen eenzijdig communiceren maar echt een tweezijdig gesprek houden. Luisteren, vragen stellen, gesprekken faciliteren en actief meepraten.

 1. Maak een blog en promoot deze!
 2. Plaats opmerkingen bij blogs om mensen naar je website te leiden.
 3. Stel en beantwoord vragen op online forums waar je klanten zich bevinden.
 4. Houd contact met je netwerk en bezorg elkaar werk.
 5. Bied aan een seminar of webinar te geven bij netwerkevenementen en ga naar zulke bijeenkomsten.
 6. Doe mee aan wedstrijden en ‘award’ verkiezingen in jouw vakgebied.

Content

Geef klanten iets om over te praten, op een authentieke, positie- ve manier die past bij jou en je bedrijf. Mond-tot-mond reclame werkt nog steeds erg goed!

 1. Schrijf een e-book, whitepaper of rapport die interessant is voor je doelgroep.
 2. Doe zoekmachine optimalisaties voor je website en creëer bezoekers via Google.
 3. Verstuur een nieuwsbrief.

Kortom, er zijn een hele hoop manieren om bij je klanten in het vizier te komen als ondernemer. Stel je klant centraal en ga aan het werk vanuit die gedachte. Zoek naar de juiste manieren om op een positieve manier contact te leggen met jouw klanten. Wil je meer weten over koude acquisitie?

 

Neem direct contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *